Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dědictví Donalda Trumpa

Za 43 dní se Donald Trump dozví z televizní obrazovky Fox News, že nebyl podruhé zvolen americkým prezidentem. 

Své nezvolení pravděpodobně vysvětlí nepřízní osudu v podobě epidemie koronaviru, která zasáhla Spojené státy americké nejtvrději ze všech států světa, a také neobjektivností amerických medií. Donald Trump nebude truchlit dlouho, z politiky rychle odejde a vrátí se ke svému podnikání. Nicméně dědictví prezidentství Donalda Trumpa bude v americké politice přetrvávat dlouho dobu.  

Jelikož Trumpa, jako držitele úřadu, porazí sedmasedmdesátiletý stařík, který osobně nevedl prakticky žádnou kampaň, nemá žádné konkrétní politické téma, žádný výrazný politický úspěch a jeho jediným programem je, že není Trump, tak je zřejmé, že Trumpovo prezidentsví bude většina americké veřejnosti vnímat negativně. Bohužel Trumpův odkaz bude tížit republikánskou stranu na dlouhé roky dopředu a prohrají kvůli tomu několikeré volby.

Donald Trump nikdy nebyl přesvědčený celoživotní republikán. V boha nevěřící, bezhodnotový, nekompetentní, neempatický, o věci veřejné se nezajímající, s modrou knížku kvůli výrůstku na patě a několikrát rozvedený Trump využil republikánskou stanu jen jako výtah k moci. Je ostuda a slabost republikánské strany, že Trumpa v prezidenství nekorigovala. Díky tomu republikáni ztratili své nejloajálnější podporovatele, pro které je politika o hodnotách a idejích. Získat zpět tyto podporovatele bude mnohem složitější než ztratit podporovatele, kteří Vás volí jenom proto, že tvrdíte, že obchodní dohody jsou zlo.

Donald Trump vládl pomocí exekutivních příkazů, žádný legislativní úspěch si nepřipsal, i když měl první dva roky svého prezidentství republikánskou většinu v kongresu. V zahraniční politice vykazoval, dle svědectví jeho nejbližších spolupracovníků (např. John Bolton – poradce pro národní bezpečnost, generál Jim Mattis – ministr obrany, generál John F. Kelly – vedoucí štábu Bílého domu) alarmující neznalost a nekompetenci. V sociálních a ekonomických otázkách nedokázal být politickým lídrem, který by iniciativně nabízel řešení problémů a dokázal pro něho získat většinu společnosti, spíše naopak dokázal získat většinu společnosti proti svým plánům. Během svého prezidenství Donald Trump nikdy nepřekonal 50% hranici kladného hodnocení výkonu své funkce ze strany americké veřejnosti.

I přes výše zmíněné měl Donald Trump reálnou šanci být znovuzvolen, částečné díky volebnímu systému USA. Šance mu nezhatil koronavirus, ale reakce Donalda Trumpa na koronavirus. Neochota převzít politickou odpovědnost za realitu, bagatelizace problému, přehazování odpovědnosti na jiné, rozdělování společnosti a nedostatek ukázky vedení přesvědčil většinu Američanů, že si Donald Trump druhý termín v Bílém domě nezaslouží. Donald Trump ukázal neuvěřitelnou politickou hloupost, když např. odmítal jít příkladem v nošení roušky. Přitom příklady z jiných zemí ukazují, že odpovědný přístup k riziku, které koronavirus přestavuje, může vést dokonce k posílení politické pozice politiků u moci. Donald Trump zkrátka neukázal státnické kvality typu Abrahama Lincolna, na kterého se rád odkazuje. Vlastně je ani nemohl ukázat, protože žádné nemá.

Demokraté budou moci několik let říkat, pamatuje si na republikány a Donalda Trumpa, za jejich vlády hořela americká města, zemřelo více než 200 tisíc Američanů, bojovníci ve Vietnamu byli urážení, fakta se nerespektovala, pornoherečkám se platilo za mlčenlivost, totalitní vůdcové byli označování přívlastky skvělý a chytrý a prezident rozehnal nenásilnou demonstraci, jen aby se mohl vyfotit s biblí, kterou nikdy nečetl, před kostelem a neřekl nic, čím by nepokoje v ulicích uklidnil.

A tak příští dekádu budou rozhodovat o politických otázkách ve Spojených státech sociální inženýři a ne konzervativci. A i to dobré, co se stalo za vlády Donalda Trumpa, bude moci být negováno, jen proto, že se stalo za vlády Donalda Trumpa. Donaldovi Trumpovi to bude jedno, hlavně že si uspokojil svoje ego. Škoda, kterou vytvořil, je nedozírná.

Ostatě soudím, že komunismum je svinstvo!

Autor: Marek Jáč | neděle 20.9.2020 23:09 | karma článku: 11,82 | přečteno: 651x
  • Další články autora

Marek Jáč

Konec Putina

Vladimír Putin mohl být doživotním vládcem ruské federace, ale jeho útok na Ukrajinu znamená, že si své místo v Kremlu již moc dlouho neužije. Ukrajinský konflikt zapříčíní jeho pád. Do dějin se zapíše jako zločinec a diktátor.

2.3.2022 v 1:14 | Karma: 25,48 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Marek Jáč

Komentář k výsledkům amerických voleb v roce 2020

Joe Biden se stal 46. americkým prezidentem. Stal se americkým prezidentem proto, protože proti němu kandidoval slabý protivník – 45. americký prezident Donald Trump!

7.11.2020 v 22:16 | Karma: 17,36 | Přečteno: 912x | Diskuse| Politika

Marek Jáč

Zamyšlení k prezidentským volbám 2018

Prezidentské volby 2018 podaly zajímavou výpověd o stavu české společnosti a české politické scény.

25.3.2018 v 1:18 | Karma: 20,17 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Marek Jáč

Čapí hnízdo – otázka, na kterou se nikdo neptá!

ANO, Andrej Babiš společně se svými spolupracovníky z Agrofertu účelově vyvedli společnost ZZN AGRO Pelhřimov (později Čapí hnízdo) mimo vlastnickou strukturu skupiny Agrofert.

20.8.2017 v 20:22 | Karma: 33,03 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika

Marek Jáč

Ať Češi kupují česká jablka a Němci německá auta

7. 8. 2014 ministr zemědělství Marian Jurečka v reakci na ruské sankce vydal prohlášení, ve kterém vyzývá české občany, „aby v co největší možné míře podpořili naše zemědělce a potravináře nákupem českých potravin.“ V tom samém prohlášení pan ministr slíbil, že osobním dopisem osloví obchodní řetězce, aby i ony podpořily prodej českých potravin.[1]

14.8.2014 v 1:10 | Karma: 21,19 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1363x
Marek Jáč,
student VŠ

Seznam rubrik